Skip to content

Sta je reciklaza stakla

Recikliranje stakla podrazumeva vraćanje iskorišćenog stakla u proizvodnju

Reč “reciklirati“ potiče od engleskog “recycle“ što bi i doslovno značilo “ponovo kruženje“.

Proces reciklaže uključuje i pripremne aktivnosti kao što su:

organizovano sakupljanje staklenih predmeta,
njihova obrada u fabričkim pogonima,
prerada u nove proizvode i
konačno ponovna upotreba.

U postrojenjima za preradu staklenog krha, upotrebljena staklena ambalaža se razvrstava i preradjuje. Organski materijali, metali, keramika, plastika i papir se odvajaju automatksom metodom i ručnom. Posle toga se staklo lomi i isporučuje staklarama. Ovo podrazumeva jednu ili vise operacija kojima se upotrebljeni materijal konvertuje u sekundarnu sirovinu

Veoma je važno znati da staklo je jedina sirovina koja se 100% reciklira

Kao takvo, staklo se može nebrojeno puta vraćati u proces reciklaže, pa je pogrešno smatrati ga otpadom, što utiče na mnoge faktore, kada je očuvanje životne sredine u pitanju.

Imajući u vidu da se godišnje, u svetu, baci blizu 100 milijardi staklenih flaša, a proizvede oko 500 miliona, gotovo da nije potrebno govoriti o značaju reciklaže.

Staklene flaše, primera radi, mogu se koristiti i u razne druge svrhe, a kreativni tajlandski sveštenici su sa više od milion i po recikliranih flaša pokazali kako flaše mogu koristiti i kao gradivni element za izgradnju budističkog hrama.

Čemu recikliranje doprinosi smanjeje količina otpada, smanjenje troškova...

Osim što recikliranje stakla smanjuje količinu otpada, smanjuju se i troškovi skladištenja otpada kao i rada deponija.

Utrošak prirodnih sirovina, potrebnih za proizvodnju stakla poput sode, peska i drugih elemenata, znatno je manji.

Zbog manje temperature u staklarskim pećima, prilikom obrade staklenog krša, vek trajanja staklarskih peći se produžava, što govori u prilog tome da recikliranje ide ruku pod ruku sa staklarskom industrijom.

Ušteda energije potrebne za topljenje staklarske mešavine povećava se količinom staklarskog krša. To u mnogome utiče na emisiju CO2. Time se smanjuje proizvodna cena stakla, a zagađenje životne sredine opada. Energija koja se uštedi recikliranjem samo jedne staklene flaše može se upotrebiti da sijalica od sto vati neprekidno gori čak četiri sata.

O značaju reciklaže stakla naširoko se govori ali se malo toga konkretnog radi

 Fabrike za reciklažu stakla imaju u vidu sve pogodnosti koje iz reciklaže proizilaze. Recikliranje pokreće čitav proces drugih aktivnosti, pa se u eri širenja efekta staklene bašte i globalnog otopljavanja valja voditi računa i o pozitivnim posledicama reciklaže. Razvijene zemlje, poput Švajcarske, na godišnjem nivou recikliraju skoro 96 procenata ukupnog staklenog otpada.

Problem sa odlaganjem stakla u Srbiji je taj što je broj reciklažnih kontejnera mali. Ljudi nemaju naviku da staklo odvoje od ostatka otpada. Kafići, restorani, kafane, veoma često bacaju velike količine otpada na đubrišta i deponije. Naša kompanija je tu da ponudi alternativu, i konačno promeni svest. Setite se da su još stari Egipćani imali načine topljenja stakla. Šta nas sprečava da milenijumima kasnije ne ugušimo planetu zlim namerama?

Reciklirajte Odmah Zaradite na vašem otpadu

Kontaktirajte nas

Ime *
Email *
Naslov *
Poruka

Partneri Srpske Fabrike za Reciklažu - Grejač