Skip to content

Tokovi staklenog ambalažnog otpada

Kako izgleda kruženje stakla, a kako bi zapravo trebalo da bude?

Ovo pitanje se postavlja samo od sebe kada vidimo koliko je staklenog otpada oko nas. Proces koji teoretski ima najfunkcionalniju primenu i predstavlja definiciju cirkularne ekonomije u praksi se veoma često ne sprovodi u delo. Zbog toga je važno osvestiti se i shvatiti značaj kružnog toka staklenog proizvoda, od trenutka proizvodnje do ponovnog vraćanja u proizvodnju.

Proces kruženja stakla od pocetka do pocetka

Proizvođači stakla prave serije novog stakla koristeći sirovine. Ambalaža napravljena u fabrici služi za skladištenje, čuvanje, isporuku i reprezentaciju robe koja se u njoj nalazi.

Preko određene prerađivačke industrije, najčešće proizvođača hrane i pića, ambalaža se pušta u proces prodaje. Staklene flaše ili tegle služe za pakovanje proizvoda iz industrija hrane i pića.

Ovako upakovani proizvodi dospevaju u maloprodajne objekte ili među ugostitelje, restorane i kafiće. Nakon konzumiranja hrane ili pića staklena ambalaža može se smatrati otpadom. 

Otpad tada postaje potencijalni zagađivač ili sirovina za dalju preradu. Pitanje je odgovornosti, organizovanosti i percepcije.

Firme koje se bave preuzimanjem i reciklazom otp staklene ambalaze, pojedinci koji svesno brinu o okolini i kontejneri za reciklažu igraju presudnu ulogu u vraćanju stakla u proizvodnju.

Srpska fabrika za reciklažu, zajedno sa svojim saradnicima, vrši sakupljanje, transport i reciklau otpadne staklene ambalaže, koju pretvara u sekundarnu sirovinu – kulet

Fabrike za proizvodnju stakla, vrše otkup kuleta koji ponovo vraćaju u proizvodnju nove staklene ambalaže, topljenjem i ponovnim oblikovanjem.

Ovako proizvedena staklena ambalaža se pakuje na palete i dalje trasportuje do fabrika koje je koriste da u nju pakuju svoje prozivode.
Time se zaokružuje ciklus toka staklene ambalaže. 

Ovakav način funkcionisanja pokazuje da bi se u idealnim uslovima novo staklo moglo dobijati samo iz već postojećeg iskorišćenog stakla. Na taj način u mnogome bi se smanjila emisija CO2, trošilo se manje energije za proizvodnju.

Na nama je da odlučimo da li ćemo biti jedni od onih koji ce preseći ovaj prirodni krug koji nazivamo reciklaža otpadne staklene ambalaže

Reciklirajte Odmah Zaradite na vašem otpadu

Kontaktirajte nas

Ime *
Email *
Naslov *
Poruka

Partneri Srpske Fabrike za Reciklažu - Grejač